Bastogne
tradionele pizza
La Sapinière

De kortzichtigheid van de Commissie Macrodoelmatigheid MBO

artiestDe afgelopen dagen is er een hetze ontstaan tegen MBO scholen met creatieve opleidingen, door het advies van de CM-MBO ( Commissie Macrodoelmatigheid Middelbaar Beroepsonderwijs) aan de minister van OCW. De commissie wil de ‘creatieve opleidingen’ stopzetten. Tevens vinden ze dat deze opleidingen geen toegevoegde waarde hebben in de maatschappij. En dat het vinden van een baan al helemaal nihil is. De vraag naar techniek, bouw of gezondheidszorg ( om er maar een paar te noemen) is veel reëler en zou meer moeten worden aangemoedigd, volgens de commissie.

ict-erLariekoek! Wanneer iedereen voor timmerman of elektriciën gaat studeren ontstaat er ook een overschot met als gevolg dat er geen personeel meer nodig is in die branche. Dus omdat er nu een overschot aan Dtp- ers zijn moet de opleiding geschrapt worden. Met als gevolg dat er over een paar jaar geen publicaties van boeken, brochures, tijdschriften e.d worden uitgebracht omdat er een schaarste is ontstaan onder de Dtp- ers. Wel erg kort door de bocht.

Maar hoe zit het ook alweer met de studies op het HBO en de Universiteit? Worden die dan ook onder de loep genomen? Er worden genoeg studies op HBO en Universitair-niveau gepresenteerd die geen baangarantie hebben. Moeten die dan ook maar verdwijnen? Ik ken genoeg mensen die zo’n opleiding hebben gedaan en maar niet de beloofde baan vinden. Denk hierbij maar aan Filosofie, Theater-en filmwetenschappen , Psychotherapeut e.d. De arbeidsmarkt verandert voortdurend en steeds sneller en de studie die eerst zo veelbelovend leek, kan opeens niks meer waard zijn.urban-dancer

Als je alleen studies moet doen met een baangarantie, kunnen ze momenteel, denk ik wel, zo'n tweederde van de studies schrappen. Het zou zonde zijn van al die kennis die verloren gaat omdat men enkel een studie moet volgen waarin geld te verdienen is. Die opleidingen veranderen met de tijd en er zijn van elke studie altijd wel ergens mensen nodig, op het ene moment meer en een ander moment weer minder. Om te zeggen dat mensen in hun studiekeuze beschermd moeten worden i.v.m. een baangarantie, vind ik wel erg kansloos.Vind jij ook dat deze opleidigen geschrapt moeten worden?

ROADTRIP

ARCHIEF